Az időjárás előrejelzése

Amíg a TV készülékek előtt ülő laikusoknak mégis úgy tűnhet, hogy a meteorológusok, akik előre jelzik, hogy a nyaralásunk idején esőt várhatunk-e szó szerint kristálygömbből jósolnak, ez nem így van. A meteorológia viszonylag összetett, azonban mégis viszonylag fiatal tudományágnak számít. Hogyan is néz ki az időjárás előrejelzése?

Mi az a meteorológia

Az időjárás előre jelzésének kérdése már az ősi idők óta nem hagyja aludni az emberiséget. Ezért akarta az ember megjósolni már régen azelőtt, mielőtt létrejött maga a meteorológia. A legegyszerűbb ugródeszka a természet figyelése volt, ahogyan ezt számos népi időjóslás is bizonyítja, amit őseink tapasztalataikból hagytak ránk. Természetesen, ami az időjárás előrejelzését illeti, csak a technológia fejlődése tette lehetővé az információ szisztematikus mérését és értékelését.

A meteorológia egy atmoszférával foglalkozó tudomány, amely a fizika részét képezi. Ezért tudományos alapja vitathatatlan és a meteorológiát általában az egyetemek matematikai és fizikai karán tanítják. Az úgynevezett szinoptikus meteorológia gyakorlatilag lehetővé teszi az időjárás modern előrejelzését. A mai előrejelzések összeállítása a meteorológiai elemek mérésein és megfigyelésein alapszik. Ez lehet a levegő hőmérséklete, nyomása stb.

Hogyan mérik az időjárást

Az adott jelenségeket mérő meteorológiai állomások világszerte megtalálhatók. Az általuk nyert információkat összegyűjtik és nemzetközi szinten értékelik ún. szinoptikus térkép formájában. Ezek magassági vagy talaj térképek lehetnek, attól függően, hogy milyen mérések alapján jutottak hozzá az adott adatokhoz.

A légkör kezdeti állapotából egy adott időpontban az előrejelzés egy meteorológiai modell alapján számítható ki. Elviekben elmondható, ha ezt a szöveget elsősorban az európai környezetre vetítjük, akkor valójában csak négy meteorológiai modell létezik, azonban a jövőben valószínűleg csak három fog maradni.

Figyelembe kell venni, hogy a modelleket globális és regionális modellre osztjuk. Nagyon egyszerűen mondva, amennyiben az előrejelzést néhány napnál tovább akarjuk tudni, akkor a globális jellegű modell használata alkalmasabb.

Ez azért van, mert a légköri keringés a térbeli és az időbeli skála függvénye és közvetlenül arányos: Amennyiben a légköri képződmény nagyobb, akkor annál tovább is létezik. A légkörben ez a kiterjedt képződmény hosszabb ideig megmarad, ami gyakorlatban azt jelenti, hogy az időjárás nem fog olyan gyorsan megváltozni, így például nem alakul ki hirtelen vihar.

Az időjárás előrejelzése gyakorlatban

A számítások már nagyon pontosak, de természetesen még nem 100%-osak. Az Egyesült Államok Környezeti Előrejelzési Központjának a GFC nevű modellje 8 napos hasznossági határértékkel rendelkezik. A távolibb előrejelzések durva becslésnek tekinthetők. Amennyiben még a nyaralásunk előtt tudni akarjuk, hogy milyen időjárás várható Magyarországon néhány hét múlva, mert a Balatonhoz készülünk, akkor a meteorológusok sem ígérhetnek ebben az esetben csodákat. A GFC modellnek például, amiről híres is, problémája van a jelentős csapadék alábecslésével.

Amennyiben saját magatok fogtok az interneten időjárás előrejelzést keresni a már említett Magyarországra, akkor higgyétek el, hogy az interneten vagy a mobilalkalmazásokban elérhető online előrejelzések nagy része a GFC modellen alapul. Az elérhetősége miatt népszerű. Letölthetitek az adatrétegeket, és tetszés szerint használhatjátok őket.

De akkor hogyan kezeljük az időjárásról szóló információkat, ha valóban tudni szeretnénk, hogy milyen időjárás várható? Tudnunk kellene, hogy az időjárás előrejelzés általában rövid távúra oszlik, amely elárulja, milyen lesz az elkövetkezendő órákban, illetve 2 napban. A közép távú előrejelzés csak az elkövetkezendő néhány napra biztosít információt. A hosszú távú előrejelzés egész hétre szóló időjárást árulja el nekünk. És ahogy már említettük, az idő növelésével a megbízhatóság is csökken, ezért a 7 napos előrejelzés csak nagyon informatív jellegű. A hosszabb előrejelzést csak kilátásnak nevezhetjük, és nem pedig előrejelzésnek és ezt a szó szoros értelmében értjük. A több hónapra szóló előrejelzések pedig gyakorlatilag értelmüket vesztik.