Magyarországi időjárás

Magyarország olyan európai idegenforgalmi célpontok közé tartozik, ahol nyaralni lehet. Sok érdekes hely található itt, amelyet érdemes felfedezni. Mikor van a legalkalmasabb idő arra, hogy meglátogassuk ezt az országot, és milyen időjárási szeszélyekre kell felkészülnünk az egyes évszakokban?

Alapvető időjárási jellemzők

Magyarország egy tengerparttal nem rendelkező a kontinentális éghajlat hatása alatt álló szárazföldi ország. A kontinentális éghajlat keleten érzékelhető, délen mediterrán, a nyugati részre pedig az Atlanti-óceán éghajlata van hatással.

Általában elmondható, hogy Magyarországon kedvező hőmérséklet található, és látogatás során nem kell félni túlzott időjárási szeszélyektől. Az ország lakosai és látogatói átlagosan 1785 órányi napsütést élvezhetnek. Egyébként Magyarországon négy évszak váltakozik és az időjárás hasonló a többi közép-európai ország időjárásához.

Átlagos éves hőmérséklet 8-12 ° C között. A téli hónapokban, azaz januárban és februárban az átlaghőmérséklet -4 és -7 ° C közé esik. A legmelegebb hónap július, amikor a hőmérséklet meghaladja a 30 ° C-ot.

Balaton kellemes nyaralást vonz Magyarországon
Balaton kellemes nyaralást vonz Magyarországon

Magyarországi tavasz érkezése

A tavasz viszonylag hamar köszönt be Magyarországra, meglehetősen meleg és csak alkalmanként szakítják meg esőzések. Ezért tűnik ideális évszaknak a műemlékek és más nevezetességek látogatásához. Amennyiben nem szeretne kihagyni egy érdekes helyi nevezetességet, látogassa meg a világhírű Harkány gyógyfürdővárost, amelyet a szőlőskertjei tették híressé.

Ősz Magyarországon
Ősz Magyarországon

A természet ajándékai jellemzők Magyarországra és a meleg éghajlat határozottan jót tesz a bornak, a híres tokaji bor ennek a bizonyítéka. Amennyiben az eljövendő tavasz folytán a piacon terem, ne felejtsen friss zöldséget vagy gyümölcsöt vásárolni. Érdemes megkóstolni a paprikát, paradicsomot és a dinnyét.

Hogyan élvezzük a magyarországi nyarat

A hosszú és meleg nyár a legkedveltebb évszak különböző turisztikai látványosságok látogatásához. Ez tükröződik a világ minden tájáról ideözönlő látogatók mennyiségében is, így sok helyen zsúfoltság keletkezhet. Nyáron ezen felül még kevesebb az esső mint tavasszal. Főleg az ország keleti részén a nyarak rendkívül szárazak.

A helyi klíma nagyon kellemes, így ha valakinek nem felel meg a nyaralás során az extrém hőmérsékletű forró mediterrán éghajlat, egyértelműen elnézhet a Balatonhoz. A víz édes, de meleg és a fő turistaszezon alatt a hőmérséklete eléri a több mint 22 °C-ot. A sekély víz néhol július és augusztus folyamán elérheti a 27 a 28 °C-ot. A fürdési idény szeptemberben ér véget, amikor is a víz már elég hideg.

Nyári nap Esztergomban
Nyári nap Esztergomban

Hova menjünk ősszel

Amennyiben ősszel már esős időszak van, ami rendkívül szórványos, figyelembe kell venni, hogy az eső kellemetlenül hideg és váratlanul találhat minket. Sok helyen ezt az időszakot még a zöld természet jellemzi, így elfelejtheti a klasszikus őszi nedves lombhullató fákat.

Ennek köszönhetően az őszi évszak is még alkalmas a helyi műemlékeket illetve a már említett borospincék látogatására. A Balaton ebben az időszakban már nem alkalmas a fürdésre, de a helyszínt az őszi időszakban is érdemes meglátogatni. Pont itt helyezkedik el a híres hévízi gyógyfürdő.

Mitévők legyünk télen

A telek enyhék és a hó Magyarországon szinte nem hull, s ha már megjelenik a hótakaró, hamarosan el is tűnik. Az ország nagyrészét sztyeppe alkotja, amelyet pusztának neveznek és amely hatással van a magasabb hőmérsékletre is a nyár folyamán. Az első hó már december folyamán jelentkezhet.

Így nem beszélhetünk a téli sportok szerelmeseinek tipikus célpontjáról. A turisták létszámának csökkenése is hozzájárul ahhoz, hogy számos nagy múzeum és hasonló intézmény télen zárva tart. Ennek ellenére ebben az évszakban is érdemes ellátogatni Magyarországra. És sok más városhoz hasonlóan itt is megrendezik a karácsonyi vásárt.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *